Hårde eller bløde værdier til drengene?

“Modstandere af modernitet hægtes idag af arbejdsmarkedet. Spørgsmålet er dog, om udkantsdanskerne udvikler reaktionære holdninger, fordi de føler sig marginaliserede på job-markedet, eller om de snarere mister fodfæstet på arbejdsmarkedet, fordi de abonnerer på nedslidte maskuline værdier?”

Sådan skrev Lars Trier Mogensen i Politiken i en artiklen med overskriften”Udkantsdanmark er det vilde vesten”:

http://politiken.dk/debat/signatur/article957839.ece

Lad mig komme med et bud på hvorfor især drengene eller de unge mænd er truet af udviklingen.

Det hænger sammen med deres manderolle.

Drenge der har lært at være vilde i børnehaven og i skolen, sakker agterud i forhold til de pæne piger, der kan sætte sig ned og læse en bog. Men det er maskuline værdier der er populære i provinsdanmark.

Nu er det sådan at de bløde værdier som omsorg, indlevelse og empati bliver kategoriseret som “feminine”.  Værdier som provinsdanmark afskyer. Men det er kvaliteter der er efterspørgsel på i et samfund som det danske, der er serviceorienteret. Ufaglærte arbejdspladser forsvinder men kulturen – og hertil hører den traditionelle manderolle – findes endnu. 

Arbejdsgiverne vil formentlig i stadig højere grad fravælge den type mænd.

I sidste instans kan det blive et problem for nogle mænd, at klare sig i et samfund, der har bevæget sig bort fra de traditionelle værdier.

Nye undersøgelser viser at indvandrer piger og danske piger uddannelsesmæssigt klarer sig bedre end danske drenge og indvandrerdrenge. Pigerne vil derfor gå ud på arbejdsmarkedet og få de gode jobs. Begge dele er logiske konsekvenser af de mandlige værdier der formidles: De gør mænd til tabere både i undervisningssystemet og på arbejdsmarkdet.

Mændene risikerer at blive gjort til  – eller gøre sig selv til –  sociale tabere alene i kraft af deres køn. Og blive til provinsdanmark.

Det at holde fast i traditionelle værdier i et moderne samfund er ikke blot bagstræberisk – det er dømt til at mislykkes. Med en kønsmæssig slagside.

For mænd – om de så er heteroer eller homoer – er tilsyneladende svage, når det gælder om at reflektere over deres kønsrolle. Kvindebevægelsen har brugt årtier på det, og kvinder er i visse sammenhæng ikke blot mere reflekterede i deres syn på deres eget køn – men også i deres syn på mænd!

Det er ikke svært at finde pinlige eksempler på, hvor ureflekterede nogle mænd er, når det gælder deres egen kønsrolle.

Selv en del af de homoseksuelle mænd har så traditionel en manderolle at de skælder ud på realityshows, hvor der deltager homoer som ikke lever op til provinsdanmarks krav om “maskulinitet”. De lyder til forveksling, som heteromænd der er til fodboldkamp og råber “bøsser” efter det andet holds fans!

Det er grotesk og absurd. Men virkelighed i udkantsdanmark.

Homofobi er ofte knyttet sammen med misogyni (had mod kvinder) og  endog  fascination af det kriminelle miljø.

Fodboldspilleren Arek Onyszko var et eksempel på denne type mand.

En mand med en høj medieprofil, hvor det at være forbillede for drenge og unge mænd er en del af jobbet, men han udtrykte sig homofobt, var dømt for vold mod sin kone og udtrykte sympati for det kriminelle bandemiljø. Det der mangler i beskrivelsen af ham er, at han blev arbejdsløs. Eller i hvert fald ikke kunne finde arbejde i Danmark, hvor han flere gange blev fritstillet af de danske klubber han var tilknyttet. Man kan tilføje, at han var katolik – det forklarer, de konservative værdier.

Er det ikke svar på det, der blev spurgt om i overskriften?

Mænd frygter at give slip på de “maskuline” værdier, der gør dem til tabere både i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. Fordi der ligger et forventningspres på dem om at være “rigtige mænd”. Som der desværre ikke er brug for i samfundet. Og som kvinderne vil fravælge.

Provinsen vil blive mændenes tilflugtssted.

Reklamer

Skriv en kommentar

Endnu ingen kommentarer.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s